Hvordan vasker du dine sko?

Hoe was je je schoenen?

Sneakers schoonmaken is iets waar veel mensen misschien niet aan denken als een noodzakelijke taak af en toe, aangezien ze vaak dezelfde schoenen keer op keer dragen. Je kunt ook denken dat schoenen zoals kleding zijn en dat je ze zeker gewoon in de wasmachine kunt gooien om ze weer schoon te maken. Wat vaak gebeurt, is dat je de delicate materialen die zijn gebruikt om de schoen te maken, kunt beschadigen, en in het ergste geval de schoenen volledig kunt vervormen. Dus als je er echt aan denkt om de schoenen in de wasmachine te wassen, doe dit dan voorzichtig en houd ze uit de droger. Doe de schoenen in een kussensloop, gebruik koud water, heel weinig wasmiddel, en als je helemaal witte schoenen wast - gebruik dan bleekmiddel in plaats daarvan, met een lage of geen centrifuge en laat ze aan de lucht drogen. Nogmaals, geen droger! Hieronder leggen we uit hoe je ze met de hand kunt wassen, zodat je voorkomt dat je je favoriete paar verwoest.

Voorkom vieze schoenen met deze truc

Een van de beste tips voor witte schoenen is preventie. Als je je nieuwe sneakers zo lang mogelijk schoon en wit wilt houden, is het eerste wat je moet doen het imprägnieren van de schoenen voordat je ze draagt. Dit zorgt ervoor dat er minder vuil aan de schoenen hecht, en eventuele vlekken gemakkelijker te verwijderen zijn. Als de schade al is aangericht, hebben we verschillende effectieve tips om zelfs de ergste vlekken te verwijderen.

Algemene tips

Hier zijn enkele algemene tips om het uiterlijk en de kwaliteit van je schoenen te behouden, voordat we direct ingaan op hoe je ze moet wassen. Ze zijn heel eenvoudig en kunnen snel een fijne routine worden zodra je weer thuis bent. Het is altijd het beste om deze stappen zo vroeg mogelijk te nemen, zodat je voorkomt dat het moeilijk wordt om ze weer schoon te krijgen.

Stap 1 - Verwijder zichtbaar vuil. Beoordeel hoe veel tijd je hebt om dit te doen, en gebruik een schone handdoek, een oude tandenborstel die je van plan bent weg te gooien, of als je echt haast hebt; je handen.

Net als bij je tanden is het belangrijk om vuil van de schoenen te verwijderen, zodat het niet erger wordt - dit bespaart je toekomstige problemen en hoofdpijn.

Stap 2 - Het volgende dat je kunt doen, is achtergebleven vuil verwijderen dat afkomstig is van een buitenrit; zelfs als je alleen naar de winkel bent geweest waar de weg schoon is - je zult versteld staan van hoeveel er zich onder de schoen kan ophopen.

Spoel de schoenen af met een vochtige handdoek of een geconcentreerde straal water; bijvoorbeeld onder de kraan of de douchekop, als je voorzichtig genoeg bent. Dit is vooral nuttig als je een hardloopronde door het bos hebt gemaakt, waar het nat en modderig is.

Stap 3 - Tenslotte, reinig de grote en zichtbare vlekken. Als je grote vlekken op de schoenen hebt gekregen, en ze zijn recent, is het waarschijnlijk mogelijk om ze te verwijderen, als je snel een zeep- en watermengsel op de vlek aanbrengt.

Welke producten je hiervoor kunt gebruiken, hangt af van de schoen, en we zullen dieper ingaan op hoe je moeilijke vlekken en merken later in het artikel kunt verwijderen.

De overige algemene tips zullen je veel helpen, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn met de verschillende materialen waaruit de schoenen zijn gemaakt, en het vereist iets meer aandacht van jou als je ze verder wilt reinigen. Hieronder zullen we je begeleiden in het wassen van gebreide, mesh, canvas, leer, synthetisch leer en suède schoenen.

Gebreide en mesh schoenen

Ook wel gebreide schoenen genoemd, die kunnen worden omschreven als ademend met een mesh-achtige uitstraling. Het is recent een grote trend geworden om gebreide sneakers te dragen, maar het probleem is dat ze tegelijkertijd gemakkelijk vuil worden. In tegenstelling tot andere materialen die je in schoenen vindt, zijn gebreide materialen van nature zeer poreus; met andere woorden, ze zijn voorzien van poriën en openingen. Dit betekent dat ze modder, vuil, zweet en alles wat houdt van binnendringen in het materiaal aantrekken, en die vaak onmogelijk te reinigen lijken.

Mesh schoenen hebben dezelfde problemen als gebreide schoenen, aangezien ze beide zijn gemaakt van een ademend materiaal. Vuil en andere rommel worden gevangen in het netwerk rond de schoen, bijvoorbeeld wanneer je aan het hardlopen of trainen bent. Het verschil tussen mesh en gebreide schoenen is echter dat mesh schoenen meestal zijn gemaakt van synthetische materialen zoals polyester of nylon, en daarom grondiger gereinigd kunnen worden.

Hoe je schoenen in de wasmachine wast

Onze hardloopschoenen zijn gemaakt van mesh-materiaal, en we hebben ontdekt dat ze de wasmachine kunnen verdragen, zolang je de veters en binnenzool eruit haalt en de wasmachine op 30 graden met lage centrifuge instelt. De witte schoenen zijn zo gemaakt dat ze hun witte kleur langer behouden. Maar als je voorzichtiger wilt zijn, volg dan de onderstaande adviezen.

sneakers, schoenen wassen, hoe schoenen te wassen

Met behulp van deze gids gaan we het onmogelijke mogelijk maken. Hoewel gebreide en mesh schoenen een beetje liefde vereisen, betekent dat niet dat ze niet naar hun oorspronkelijke staat kunnen worden teruggebracht - ze hebben alleen iets meer geduld en zorg nodig.

Hoe je dit doet

Met gebreide schoenen moet je heel voorzichtig zijn, ze zijn zacht en vormbaar, wat ze kwetsbaarder maakt in vergelijking met een nylon mix mesh of andere materialen. Dit betekent dat borstelen not done is en te ruw voor de stof, dus je moet een zachte doek of microvezeldoek gebruiken om de vlekken te verwijderen.

  1. Wat betreft reinigingsproducten moet je ook voorzichtig zijn. De chemicaliën in wasmiddelen kunnen te sterk zijn voor de stof. Gebruik in plaats daarvan een milde douchegel.
  2. Bedek het gebied dat je wilt wassen met de zeep en bevochtig het met koud water.
  3. Wrijf voorzichtig met de doek totdat de vlek uit de stof is getild.
  4. Verwijder zeepresten met een vochtige doek en laat het aan de lucht drogen.

Met mesh kunnen sterkere materialen zijn gebruikt, zoals nylon en polyester, en daarom zal het mogelijk zijn om een borstel te gebruiken als je die hebt, of een oude tandenborstel. Het varieert ook of de schoenen zacht of hard zijn; dus als je een tandenborstel gebruikt, gebruik dan zachte borstelharen voor zachte schoenen en harde borstelharen voor harde schoenen.

  1. Je kent je schoenen het beste, dus kies de juiste borstel - zacht voor zacht en hard voor hard.
  2. Borstels vuil en rommel weg die je op de schoen hebt.
  3. Meng 1 deel zuiveringszout met 1 deel azijn, en bevochtig het mengsel op de vuile gebieden of vlekken gedurende ongeveer 15 minuten.
  4. Na 15 minuten, schrob voorzichtig het gebied dat je hebt bedekt, gedurende een paar minuten, voordat je uiteindelijk een zachte en vochtige doek gebruikt om het af te wassen en te drogen.
zwarte hardloopschoenen, sneakers, trainingschoenen

Synthetische leren schoenen

Het materiaal van synthetische leren schoenen houdt vuil niet zo goed vast als nylon/polyester mesh en is vergevingsgezinder dan echte leren schoenen, dus gelukkig is het veel makkelijker om je synthetische schoenen te wassen. Hopelijk zul je merken dat vuil en rommel gemakkelijk loskomen als je begint met reinigen.

Hoe je dit doet

  1. Mix een mengsel dat warm water en een beetje mild wasmiddel bevat.
  2. Neem een schone doek en bevochtig deze in het mengsel voordat je begint met het wassen van de vuile gebieden op de schoen.
  3. Als je de vuile gebieden hebt bevochtigd, schrob ze dan voorzichtig met een borstel of tandenborstel gedurende een paar minuten.
  4. Maak de schoenen schoon met een zachte en vochtige doek om de zeepresten te verwijderen en laat de schoenen aan de lucht drogen.

Canvas sneakers

Canvas schoenen zijn echter minder vergevingsgezind en worden sneller vuil dan synthetische leren schoenen, maar ze zijn dan weer zeer duurzaam. Dat gezegd hebbende, is het mogelijk om de schoenen in je wasmachine te reinigen; wees gewoon voorzichtig en zorg ervoor dat je ze in een kussensloop doet en gebruik een zacht programma met koud water en heel weinig wasmiddel. Als de schoenen helemaal wit zijn, kun je bleekmiddel toevoegen en het wasmiddel weglaten. Wanneer het programma is voltooid, haal ze eruit en laat ze aan de lucht drogen. Maar het is altijd het beste om de schoenen met de hand te wassen, omdat je meer controle hebt over wat waar gaat.

Hoe je dit met de hand doet

  1. Maak een mengsel dat gelijke delen zuiveringszout en warm water bevat.
  2. Vind die goede oude gebruikte tandenborstel of een nieuwe speciaal voor schoenen, en doop deze in het mengsel dat je hebt gemaakt.
  3. Schrob vlekken en vuil van de schoenen met de tandenborstel totdat ze schoon zijn.
  4. Laat de schoenen drogen met het mengsel erop, voordat je eventueel de zuiveringszoutmix verwijdert als deze is opgedroogd en hard is geworden met een vochtige doek.

Leren schoenen

Leren kan een geweldig materiaal zijn dat veel voor een outfit kan doen, maar het kan ook grote frustraties en hoofdpijn veroorzaken als je het moet reinigen. Het is gemakkelijk om verschillende vlekken op leren schoenen te krijgen, en ze zijn zeer gevoelig voor slijtage die de natuurlijke patina van het materiaal kan vervormen. Zodra je merkt dat de schoenen een vlek hebben, is het belangrijk om de vlekken die zijn ontstaan zorgvuldig te reinigen.

Hoe je dit doet

  1. Maak een mengsel met een beetje vloeibaar afwasmiddel en water in een kom. Doop een microvezeldoek in het mengsel en gebruik deze om voorzichtig zichtbaar vuil en zoutvlekken van het oppervlak van de schoen te wassen.
  2. Voeg zuiveringszout toe aan het mengsel van stap 1, en meng het met een gebruikte tandenborstel of een geschikte borstel voor leer. Gebruik de tandenborstel om de zolen van de schoenen te schrobben totdat je geen vuil meer ziet. Veeg de zeep en het vuil weg met de microvezeldoek, of spoel het voorzichtig weg onder de kraan.
  3. Een slimme tip die we hebben gevonden, is om ruitenreiniger te gebruiken om de schoenen glanzender te maken! Spuit het middel direct op de schoen of op een microvezeldoek, poets het en veeg het af.
  4. Doe hetzelfde met de andere schoen en laat ze volledig drogen, maar houd ze uit de buurt van direct zonlicht en warmte.

Suède schoenen

Suède sneakers zijn een van de meest frustrerende schoenen om de kwaliteit op peil te houden. Suède mist de buitenste beschermende barrière die leer heeft, wat het die fluweelachtige textuur geeft, maar het betekent ook dat het zeer kwetsbaar is voor een hele serie ongelukken die je kunt tegenkomen tijdens het dragen. Om het erger te maken, is suède ook behoorlijk moeilijk schoon te maken.

Als je dit nog niet hebt gedaan, is het een goed idee om te investeren in een borstel die speciaal voor suède is ontworpen. Wees gewoon voorzichtig met het borstelen, omdat je niet te agressief wilt zijn, maar de borstel kan wonderen doen om het oppervlak schoon te maken.

Een andere investering die je kunt doen, is een suèdegum. Druk de gum tegen de vlek en wrijf en manipuleer totdat de vlek verdwijnt. Wanneer je klaar bent, gebruik een schone doek om resten van de reiniging te verwijderen.

Als de schoenen nog steeds niet schoon zijn na het gebruik van de twee hulpmiddelen die je hebt geïnvesteerd, of als je er gewoon niet in wilt investeren, kun je witte azijn gebruiken.

Hoe je dit doet

  1. Breng een beetje witte azijn aan op een schone doek en bevochtig de doek voorzichtig op de vlek. Je hebt niet veel azijn nodig, dus gebruik zo min mogelijk.
  2. Maak voorzichtig de vlek schoon met de doek die witte azijn bevat.
  3. Nadat je de vlek hebt verwijderd, maak je het gebied schoon met een vochtige doek of handdoek en laat het aan de lucht drogen.

Hoe je je schoenen schoon houdt

Nu je een grondige introductie hebt gehad over hoe je sneakers schoonmaakt, kunnen we de gids samenvatten met enkele eenvoudige tips om ze schoon te houden.

  1. Controleer de schoenen elke keer als je thuiskomt. Dit lijkt misschien een onnodige en irritante extra taak, maar als je bijhoudt hoe het met je schoenen gaat voordat je ze opbergt, kun je de kwaliteit behouden.
  2. Het is super belangrijk om te reinigen
Terug naar blog